Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2019

Κρεμμύδι: Τα 5 εκπληκτικά οφέλη του για την υγεία

Μπορεί να μας φέρνει δάκρυα στα μάτια όταν το κόβουμε, ωστόσο δεν λείπει από καμία κουζίνα!
Είτε φρέσκο είτε ξερό, είτε μαγειρεμένο είτε ωμό, δίνει υπέροχο άρωμα και μοναδική γεύση σε κάθε πιάτο και στις σαλάτες μας. Όλες οι ποικιλίες του κρεμμυδιού –λευκό, κόκκινο, κίτρινο– είναι εξαιρετικά υγιεινές και έχουν σημαντικά οφέλη για την υγεία.
Σύμφωνα με αρχαιολογικές μελέτες, το «ταπεινό» κρεμμύδι χρονολογείται τουλάχιστον από το 5000 π.Χ. Λέγεται ότι οι αρχαίοι Αιγύπτιοι λάτρευαν το κρεμμύδι, καθώς το σχήμα και οι ομόκεντροι κύκλοι του συμβόλιζαν την αιωνιότητα. Στον Μεσαίωνα, χρησιμοποιήθηκε στο ανταλλακτικό εμπόριο για την αγορά αγαθών και υπηρεσιών και προσφερόταν και ως δώρο!
Ποια είναι λοιπόν τα θρεπτικά συστατικά εκείνα που μας προσφέρει το κρεμμύδι και πώς επιδρούν στον οργανισμό μας;

Θρεπτική αξία

Το κρεμμύδι είναι σχετικά φτωχό σε βιταμίνες και μέταλλα. Ένα μέτριο κρεμμύδι παρέχει το 20% της ημερήσιας ποσότητας βιταμίνης C που χρειαζόμαστε και μεταξύ 5% και 10% της αναγκαίας ημερήσιας δόσης βιταμίνης Β6, φυλλικού οξέος, καλίου και μαγγανίου, ενώ έχει μόλις 44 θερμίδες.
Σημαντική είναι όμως η περιεκτικότητα του κρεμμυδιού σε πολύτιμες αντιοξειδωτικές ουσίες. Η ποικιλία αντιοξειδωτικών που βρίσκονται στο κρεμμύδι είναι τεράστια και μεταξύ αυτών βρίσκεται η κουερσετίνη (γνωστή και ως βαλανοκετόνη), η οποία έχει ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση. Να σημειωθεί ότι οι περισσότερες αντιοξειδωτικές ουσίες βρίσκονται στις εξωτερικές στρώσεις του κρεμμυδιού.

Οφέλη

Μεταξύ άλλων το κρεμμύδι έχει αντικαρκινική δράση, προστατεύει από τα καρδιαγγειακά νοσήματα και ενισχύει τη σκελετική υγεία. Πατώντας επάνω στις φωτογραφίες της παρακάτω gallery μπορείτε να δείτε αναλυτικά ποια οφέλη θα αποκομίσετε καταναλώνοντας τακτικά κρεμμύδι.
Πηγές: health.com