Πέμπτη 28 Μαΐου 2020

Επιτροπή Ειρήνης Ν. Καρδίτσας: Ανακοίνωση για τον θάνατο του συναγωνιστή Θέμου Στοφορόπουλου

Η Επιτροπή Ειρήνης Ν. Καρδίτσας ( μέλος της ΕΕΔΥΕ) με βαθιά θλίψη αποχαιρετά τον αγαπημένο συναγωνιστή Θέμο Στοφορόπουλο, πρέσβη επί τιμή και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της, που “έφυγε” από τη ζωή σε ηλικία 80 ετών.

Ο Θέμος Στοφορόπουλος, διετέλεσε πρέσβης σε διάφορες χώρες, όπως ο Λίβανος, η Συρία, η Κύπρος, από όπου και παραιτήθηκε το 1988, διαφωνώντας με τη συμφωνία του Νταβός από την τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Μέσα από την πείρα, τις γνώσεις, τον προβληματισμό του, τη γνήσια αντιιμπεριαλιστική στάση και τη μαρξιστική θεώρησή του, συνέβαλλε ουσιαστικά στις επεξεργασίες, αλλά και στην ανάπτυξη της δράσης του αντιπολεμικού – αντιιμπεριαλιστικού κινήματος της χώρας μας, μέσα από τις γραμμές της ΕΕΔΥΕ, της οποίας διετέλεσε μέλος του Εθνικού Συμβουλίου για περισσότερα από δέκα χρόνια.

Ξεχωρίζει η ανιδιοτελής, σεμνή κι ακούραστη προσφορά του ως ομιλητής σε εκδηλώσεις της ΕΕΔΥΕ και των κατά τόπους Επιτροπών Ειρήνης σε όλη τη χώρα, αλλά και σε εκδηλώσεις σε αμφιθέατρα Πανεπιστημίων και σε χώρους νεολαίας. Αρθρογραφούσε μόνιμα στο περιοδικό της ΕΕΔΥΕ, “ΔΡΟΜΟΙ της ΕΙΡΗΝΗΣ”. Αντλώντας παραδείγματα από την εμπειρία του στο διπλωματικό σώμα, επιδίωκε να αποκαλύπτει την ουσία των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών και ανταγωνισμών, να εκλαϊκεύει τις θέσεις του αντιπολεμικού – αντιιμπεριαλιστικού κινήματος, να συμβάλλει στη συσπείρωση δυνάμεων στις γραμμές της ΕΕΔΥΕ.

Σημαντική ήταν η προσφορά του και στην έκφραση της διεθνιστικής αλληλεγγύης, ιδιαίτερα στον Παλαιστινιακό και στον Κυπριακό λαό. Πίστεψε στο δύναμη και στο δίκιο των λαών κι αγωνίστηκε γι’ αυτό. Το 2017 πρωτοστάτησε στην πρωτοβουλία της ΕΕΔΥΕ για τη συλλογή υπογραφών ως έκφραση αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό, ενάντια στην αναγνώριση της Ιερουσαλήμ από τις ΗΠΑ, ως πρωτεύουσα του Ισραήλ. Ξεχωρίζει, επίσης, η ανησυχία που είχε μέχρι την τελευταία στιγμή για την εξέλιξη του Κυπριακού και τα νέα διχοτομικά σχέδια που βρίσκονται σε εξέλιξη από τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, την ΕΕ.

Θα θυμόμαστε πάντα τον αγαπημένο μας συναγωνιστή Θέμο, θα παραδειγματιζόμαστε από τη σεμνότητα, το ήθος, την αστείρευτη διάθεσή του για προσφορά, θα αντλούμε συμπεράσματα και κουράγιο για να δυναμώνουμε μέρα τη μέρα ακόμη περισσότερο την πάλη του αντιπολεμικού – αντιιμπεριαλιστικού κινήματος, συνολικά του λαϊκού κινήματος.

Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στη σύζυγό του Βαρβάρα και στην οικογένειά του.

Η κηδεία του συναγωνιστή μας, Θέμου Στοφορόπουλου, θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 29 Μάη, στις 12 το μεσημέρι, στην εκκλησία των Αγίων Θεοδώρων, στο Α’ Νεκροταφείο.

Καρδίτσα, 28 Μάη 2020