Σάββατο 1 Απριλίου 2017

♥ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΠΑΤΖΙΝΑ - WE LOVE MPATZINA! ♥


Μπατζίνα Πίτα


    ΣΥΝΤΑΓΗ ΠΡΩΤΗ
Η μπατζίνα είναι μία παραδοσιακή πίτα από την Θεσσαλία,  πανεύκολη αλλά πεντανόστιμη πολύ λεπτή αλμυρή κολοκυθόπιτα.
Αυτή η πιτούλα εκείνα τα χρόνια αποτελούσε το κολατσιό όλων για τα παιδιά στο σχολείο, για τους μεγάλους που δούλευαν στα χωράφια, σαν κέρασμα, σαν εύκολη λύση για να χορτάσουν την «πείνα» τους εκείνα τα δύσκολα χρόνια!
Φυσικά τα υλικά τότε ήταν αγνά, συνήθως ψηνόταν στο ξυλόφουρνο!
Μία πίτα που «κρύβει» την ελληνική παράδοση και τον τρόπο ζωής των προηγούμενων χρόνων!




Μπατζίνα, Παραδοσιακή Πίτα Θεσσαλίας
•Προετοιμασία: 20′  •Έτοιμη σε: 1 ώρα και 10′  •Ποσότητα: 10-12 άτομα   •Επίπεδο Δυσκολίας: Εύκολο

Υλικά
500 gr. κολοκύθα πράσινη
400 gr. φέτα σκληρή
2 αυγά
120 ml. γάλα
80 ml. ελαιόλαδο
250 gr. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3 κουταλιές της σούπας βούτυρο
Αλάτι

Εκτέλεση βήμα-βήμα
Για να φτιάξουμε την τέλεια μπατζίνα θα χρειαστούμε μια μεγάλη πράσινη κολοκύθα.

Συνταγές για Πίτες με Κολοκύθι
Κόβουμε την κολοκύθα στην μέση, με ένα κουτάλι αφαιρούμε τους σπόρους.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C Κελσίου.

Κολοκυθόπιτα Συνταγές

Βγάζζουμε την ψίχα της κολοκύθας ξύνοντας με κουτάλι , διαφορετικά τρίβουμε την κολοκύθα στο χοντρό μέρος του τρίφτη και την βάζουμε σε τρυπητό.
Πατάμε με το χέρι μας καλά την τριμμένη κολοκύθα να βγάλει τα υγρά και αλατίζουμε.

Συνταγές με Κολοκύθι και Κολοκύθες

Θρυμματίζουμε την φέτα με ένα πηρούνι και την βάζουμε σε ένα μπώλ.
Κρατάμε στην άκρη μία χούφτα από το τυρί για το τέλος.
Προσθέτουμε στο μπώλ τα αυγά,το γάλα, το ελαιόλαδο, την φέτα και ανακατεύουμε καλά.

Εύκολες Πίτες Συνταγές

Προσθέτουμε το την τριμμένη κολοκύθα και αν χρειάζεται, ανάλογα την φέτα λίγο αλάτι, ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε το αλεύρι σταδιακά, ανακατεύουμε μέχρι να πάρουμε ένα σχετικά σφιχτό χυλό.

Μπατζίνα Καρδίτσα Συνταγές

Βουτυρώνουμε καλά ένα μεγάλο ταψί.
Το ταψί πρέπει να είναι αρκετά μεγάλο, ώστε η πίτα να έχει πάχος το περισσότερο 1 εκατοστό, γιατί πρέπει να είναι λεπτή.
Προσθέτουμε πάνω από την πίτα το τυρί που κρατήσαμε, θρυμματισμένο και μερικά κομματάκια βούτυρο στην επιφάνεια.

Ψήνουμε για 50-60 λεπτά στους 180°C Κελσίου, στο χαμηλό ράφι του φούρνου. Αν την θέλουμε ξεροψημένη ψήνουμε 15 λεπτά ακόμη, αφού καλύψουμε με λαδόκολλα.
Αφήνουμε να κρυώσει λίγο η μπατζίνα και κόβουμε σε κομμάτια.

Συνταγή για Μπατζίνα Καρδιτσιώτικη

http://www.funkycook.gr/

 ΣΥΝΤΑΓΗ ΔΕΥΤΕΡΗ

Μπατζίνα Καρδιτσιώτικη

Συνοδεύεται τέλεια με φέτες ντομάτας!



Υλικά:
4-5 μικρά κολοκυθάκια
1-1.200 γρ αλέυρι για όλες τις χρήσεις
1 αυγό
1 κούπα καλαμποκέλαιο
5 κούπες νερό
300-500 γρ τυρί φέτα
1 κ.γ. ζάχαρη
1 κ.γ. αλάτι
βούτυρο για το ταψί

Εκτέλεση:
Τρίβουμε τα κολοκυθάκια.
Τα πανιάζουμε με λίγο αλάτι, έπειτα προσθέτουμε τη ζάχαρη και το χτυπημένο αυγό.
Στην συνέχεια προσθέτουμε το νερό και σιγά σιγά το αλεύρι. Έως ότου πετύχουμε εναν πυχτό χυλό.
Κατόπιν τρίβουμε το μισό τυρί σε χοντρά κομματάκια μέσα στο μείγμα μας.
Βουτυρώνουμε το ταψί και ρίχνουμε τον χυλό μας μέσα. Τον απλώνουμε καλά ωστε να είναι παντού στο ίδιο παχος για να ψυθεί ομοιόμορφα.
Ραντίζουμε παντού την μπατζίνα μας με το καλαμποκέλαιο και τρίβουμε από πάνω το υπόλοιπο τυρί που κρατήσαμε.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° Κελσίου στον αέρα έως ότου ροδοκοκκινίσει.
 http://www.metrogreece.gr/

ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΡΙΤΗ

Μπατζίνα -Παραδοσιακή Kαρδιτσιώτικη Πίτα

-Μία πίτα που "κρύβει" την ελληνική παράδοση  και τον τρόπο ζωής των προηγούμενων χρόνων! 

Τα υλικά μας
1 κιλό κολοκύθι πράσινο ή κίτρινη κολοκύθα
500 gr. τυρί φέτα
2 αυγά
1 φλυτζάνι γάλα εβαπορέ
3/4 ποτήρι νερού ελαιόλαδο
750 gr. αλεύρι για όλες τις χρήσεις  (περίπου)
1 κουταλιά της σούπας βούτυρο
Αλάτι

Ας δούμε πώς φτιάχνεται
Τρίβουμε το κολοκύθι στον τρίφτη,στο χοντρό μέρος του. Το βάζουμε σε τρυπητό,το αλατίζουμε και το αφήνουμε 1 ώρα. Κατόπιν το πατάμε με το χέρι μας να βγάλει τα υγρά του. Θρυμματίζουμε την φέτα με ένα πιρούνι και την βάζουμε σε ένα μπώλ,κρατάμε στην άκρη μία χούφτα τυρί για το τέλος. Προσθέτουμε τα αυγά, το γάλα, το ελαιόλαδο, το κολοκύθι, την φέτα και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε το αλεύρι, τόσο όσο χρειάζεται για να γίνει ένας σφιχτός χυλός, περίπου χρειάζεται η ποσότητα που σας ανέφερα, αλλά θα το δείτε κι εσείς στην εκτέλεση. Λαδώνουμε ένα μεγάλο ταψί (κουζίνας) ρίχνουμε τον χυλό, η πίτα μας πρέπει να γίνει λεπτή! Προσθέτουμε από πάνω σε όλη την επιφάνεια,την φέτα που κρατήσαμε. Προσθέτουμε το βούτυρο σε κομματάκια.
Φουρνίζουμε και ψήνουμε σε προθερμασμένο στους 180 βαθμούς Κελσίου μέχρι να ροδίσει.

http://www.epikairotita.info/

 ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΕΤΑΡΤΗ

Μπατζίνα (mpatzina and we love karditsa !)


Image
           ΥΛΙΚΑ

  • 2 αβγά
  • 1/2 λίτρο γάλα
  • 1/2 kg τυρί
  • 1/2 ποτήρι του νερού λάδι (ηλιέλαιο)
  • 1 κολοκυθάκι
  • αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • βούτυρο φυτικό
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ξεφλουδίζουμε το κολοκυθάκι, το τρίβουμε στον τρίφτη και το αφήνουμε σε σουρωτήρι να στραγγίξει για 5-10 λεπτά.

Image
Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε τα αβγά και το γάλα 1/2 κουταλάκι αλάτι και λίγο πιπέρι και τα χτυπάμε λίγο με το σύρμα.

Image
Ρίχνουμε μέσα το κολοκυθάκι, το ηλιέλαιο, τα 3/4 του τυριού και συνεχίζουμε το ανακατεμα.
Ρίχνουμε το αλεύρι λίγο-λίγο όσο ανακατεύουμε και σταματάμε μόλις δούμε τον χυλό μας να έχει πάρει πέριπου την υφή του κέικ (προσέξτε δεν θέλουμε να είναι πολύ σφιχτό σαν πχ το ζυμάρι).

Image
Σε ένα ταψί που το έχουμε βουτυρώσει και αλευρώσει (όπως κάνουμε στα κέικ) ρίχνουμε τον χυλό μας.

Image
Απο πάνω του σκορπάμε το υπόλοιπο τυρί που είχαμε κρατήσει και 6-7 κομματάκια βούτυρο διάσπαρτα.

Image
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στη μεσαία σχάρα, στις αντιστάσεις 180-200 βαθμους (ανάλογα τον φούρνο) γιά 1 ώρα.

Image
Για να την κόψουμε εύκολα περιμένουμε πρώτα λιγο να κρυώσει.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: μπορείτε αντί γιά ηλιέλαιο να χρησιμοποιήσετε ελαιόλαδο αλλά η γεύση της ίσως σας φανεί λίγο βαριά,αντι για κολοκυθάκι μπορείτε να βάλετε ξύσμα απο μεγάλη κολοκύθα μισή κούπα περίπου, αν δεν έχετε γάλα γίνεται και με νερό αλλα βγαίνει λιγότερο νόστιμη.
ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΣΕ ΒΙΝΤΕΟ ΒΗΜΑ ΒΗΜΑ ΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΕΔΩ —>http://www.youtube.com/watch?v=b-Tki2dbNWk
 https://nostimouliko.wordpress.com/