Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2018

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΤΣΑ ♥

Dominikos Verillis 
Τα τελευταία χρόνια, με την επιβολή των μνημονίων και τους επακόλουθους περιορισμούς επικράτησε στην Καρδίτσα η νοοτροπία ότι δεν μπορούν να γίνουν πολλά ή μεγάλα έργα στην Καρδίτσα γιατί υπάρχουν τα μνημόνια ή γιατί η περιοχή είναι φτωχή ή γιατί υπάρχουν χρέη. Κατά καιρούς και διαστήματα υποστήριζαν ή υποστηρίζουν ακόμη, αυτή τη λανθασμένη άποψη, ορισμένοι αυτοδιοικητικοί ή γενικότερα δημόσια πρόσωπα. Αυτό έγινε για να δικαιολογηθούν για την άγνοια, την αδιαφορία ή την αδυναμία τους και έτσι η Καρδίτσα έχασε και χάνει πολλά.
Η αλήθεια όμως είναι ότι τα Ευρωπαϊκά προγράμματα για έργα και δράσεις ποτέ δεν σταμάτησαν αλλά αντίθετα αυξήθηκαν και είναι σήμερα σε πλήρη εξέλιξη. Ιδιαίτερα δε στους δήμους και τις Περιφέρειες το ΕΣΠΑ ( ΠΕΠ για τα Περιφερειακά Προγράμματα) και άλλα Ευρωπαϊκά και Εθνικά Προγράμματα, διοχέτευσαν τεράστια ποσά και υλοποιούνται πολλά μικρά και μεγάλα έργα που βελτιώνουν τις υποδομές, την ποιότητα ζωής και τις όψεις των πόλεων και των νομών. Έτσι βλέπουμε πως την ίδια ώρα που εδώ υπήρχαν τέτοιες λογικές στις άλλες θεσσαλικές πόλεις και νομούς και σε ολόκληρη την Ελλάδα υπήρξε και υπάρχει πακτωλός χρηματοδοτήσεων για δημόσια έργα και δράσεις.


Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Η τελευταία ανακοίνωση της Περιφέρειας Θεσσαλίας η οποία δημοσιεύθηκε ολοσέλιδη σε όλες τις εφημερίδες των θεσσαλικών πόλεων επιβεβαιώνει με στοιχεία αυτές τις εκτιμήσεις και απόψεις.
Συγκεκριμένα η ανακοίνωση αναφέρει: « 2,4 Δις Ευρώ σε έργα, δράσεις και επενδύσεις στο πλαίσιο ολοκληρώθηκαν στη Θεσσαλία στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ...» και επίσης ότι « Επιπλέον 1 Δις Ευρώ σε έργα, δράσεις και επενδύσεις χρηματοδοτούνται και υλοποιούνται στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014 – 2020 στη Θεσσαλία ». Αλλά υπάρχουν και άλλα Ευρωπαϊκά και Εθνικά προγράμματα, καθώς και οι χρηματοδοτήσεις από τα Υπουργεία.
Όλα, δε, αυτά δεν είναι χρήματα που προήλθαν από κάποια φορολόγηση εδώ στη Θεσσαλία αλλά αποδόθηκαν στην Περιφέρεια Θεσσαλία και κατανέμονται στους θεσσαλικούς νομούς.
Το ζήτημα επομένως είναι όχι αν υπάρχουν χρήματα για έργα αλλά τι πήρε και τι παίρνει και τι θα πάρει η Καρδίτσα. Πάντα υποστήριζα αυτή την άποψη και όχι μόνον τώρα που πλέον γίνονται ορατά τα αποτελέσματα και η Λάρισα για παράδειγμα και οι άλλοι νομοί έχουν μετατραπεί σε απέραντα εργοτάξια.
Για την κατανομή δε των κονδυλίων από τα μεν Υπουργεία αρμόδια και υπεύθυνη είναι η κάθε Κυβέρνηση με τους υπουργούς της, για δε την Περιφέρεια Θεσσαλίας αρμόδια είναι η αιρετή Περιφέρεια στην οποία συμμετέχουν και εκλεγμένοι εκπρόσωποι της Καρδίτσας