Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2019

♥ Καρδιτσιώτικη συνταγή από τη Μαρία Κοσκινιώτου: γλυκό περγαμόντο ~ Ένα χειμωνιάτικο νόστιμο εντυπωσιακό μυρωδάτο γλυκό του κουταλιού!


Ένα χειμωνιάτικο νόστιμο εντυπωσιακό μυρωδάτο γλυκό του κουταλιού!

Υλικά
8 μέτρια περγαμόντα όχι πολύ ώριμα
1 κιλό ζάχαρη 
3 κούπες νερό
Χυμό από ένα λεμόνι

Εκτέλεση

Πλένουμε τα περγαμόντα και ξύνουμε τη φλούδα γύρω γύρω με έναν τρίφτη ψιλό (βολεύει και το εργαλείο που καθαρίζουμε τα ψάρια). Κόβουμε και πετάμε το επάνω και κάτω μέρος του περγαμόντου. Στη συνέχεια χαράσσουμε το φρούτο σε 4-5 φέτες και τις βγάζουμε από τον κορμό. Τα τυλίγουμε σε ρολάκια και τα στηρίζουμε με οδοντογλυφίδες. Στη συνέχεια τα ρίχνουμε σε λεκάνη με κρύο νερό έως ότου τα καθαρίσουμε όλα.

Σε κατσαρόλα που βράζει το νερό ρίχνουμε τα ρολάκια να βράσουν για 15 λεπτά, βάζοντας από πάνω ένα πιάτο ανάποδα για να τα συγκρατεί μέσα στο νερό. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα βάζουμε σε άλλη κατσαρόλα που βράζει με νερό και τα αφήνουμε να βράσουν αλλά 15 λεπτά. 

Τέλος, τα βγάζουμε από εκεί με τρυπητή κουτάλα και τα βάζουμε σε μια τρίτη κατσαρόλα με χλιαρό νερό και τα αφήνουμε  μέχρι την επόμενη μέρα.
 
Την άλλη μέρα τα βγάζουμε από το νερό και αφαιρούμε τις οδοντογλυφίδες. Ετοιμάζουμε σε μια κατσαρόλα το σιρόπι. Βράζουμε τη ζάχαρη με τα 3 ποτήρια νερό. Μετά από 10 λεπτά ρίχνουμε το χυμό λεμονιού και το αφήνουμε να βράσει αλλά 10 λεπτά. Στη συνέχεια ρίχνουμε τα περγαμόντα για να βράσουν αλλά 15 λεπτά, σβήνουμε το μάτι της κουζίνας και τα αφήνουμε μέσα στην κατσαρόλα για ένα δίωρο ώστε να τραβήξουν το σιρόπι. Το βάζουμε σε αποστειρωμένα βάζα και το γλυκό μας είναι έτοιμο! 

Καλή επιτυχία!